Prekanseröz

Prekanseröz
Prekanseröz

Prekanseröz Nedir? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Kanser, belli aşamalar sonrasında oluşan bir hastalıktır. Prekanseröz ise henüz kanser olmayan, fakat kansere dönüşme ihtimali yüksek olan lezyonlara verilen isimdir. Bunlara aynı zamanda premalign, yani kanser öncüsü de denilir. Bundan dolayı kanserlerin erken teşhisi ve tedavilerinin başarılı olması için prekanserözlerin çok büyük önemi vardır. Kliniğimizde bu alanla ilgili detaylı çalışmalar yapılmakta ve kanser ihtimali olan lezyonlar, uzman hekimlerimiz ve tıbbi cihazlar tarafından değerlendirilmektedir. Böylece kanser gibi önemli bir hastalık, henüz başlamadan tedavi edilmektedir.

Prekanseröz lezyonlarının tamamının kansere dönüşmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Fakat kanser riskinin olmadığını söylemek de tamamen yanlış olacaktır. Kanser başlangıcı, kanserin nasıl yayılacağı ve benzer bilgilerin bu lezyonlar ile tespit edilmesi mümkündür. Bunun için prekanseröz lezyonlarındaki malign değişimleri incelenmeli ve buradan elde edilen verilere göre bir sonuca ulaşılmalıdır.

Prekanseröz Tedavisi Nasıl Yapılır?

Tekrar vurgulamak gerekirse prekanseröz tam olarak bir hastalık değildir. Kanser öncüsü olan bu lezyonların tedavisi, hangi anlam taşıdığı öğrenildikten sonra yapılmalıdır. Her kanserin kendisine özgü bir lezyonu olduğu dikkate alınırsa, söz konusu oluşumların insan yaşamının devam etmesi adına ciddi şekilde incelenmesi gerektiği söylenebilir.

Lökoplazi, xeroderma pigmentosum ve epirdermolizis bulloza gibi lezyonlar, cilt kanserine neden olmaktadır. Eğer tespit edilen prekanseröz, bunlardan birisi ise lezyonun durumuna göre farklı şekillerde tedavi edilmeli ve sonrasında da süreç takip edilmelidir. Benzer durum, diğer kanser türleri için de geçerlidir. Bazen vücudun dış yüzeyinde olan bu lezyonlar, bazen de mide gibi iç organlarda olabilir.

Burada dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi de söz konusu lezyonların hemen değil, bir süre sonra kansere dönüşme durumlarıdır. Bundan dolayı lezyonların sürekli takip edilmesi de gerekir. Örnek vermek gerekirse prekanseröz lezyonları, 10 ila 20 sene sonra kansere dönüşebilir. Bu da uzun bir süre zararsız olarak görülen küçük bir lezyonun, insanların kanser gibi bir rahatsızlıkla karşı karşıya gelmesi anlamına gelir. Kliniğimize gelerek prekanseröz lezyonlarınızın düzenli takibini yaptırabilir ve böylece olası kanserin erken teşhis edilmesini sağlayabilirsiniz.


Siz Değerli Hastalarımızı Kliniğimize bekleriz.
Randevu ve Ä°letiÅŸim için  
+90 535 976 66 16    Whatsapp +90 535 976 66 16   Nolu Telefondan UlaÅŸabilirsiniz

Dermatolog Uzm. Dr  OYA ERMÄ°Åž
Dermatoloji – Kozmetoloji


Sihirli Dokunuşlar İçin...

Doktorunuza Danışın