Unique" />
Akne izlerini anlamak, tespit etmek, sivilce izini önleme ve minimize etmek için ilk adımdır.Akne vulgaristenmuzdaripkişilerde % 10-15 gibi bir oranda sivilce izi kalma ihtimali olmaktadır. Akne izleri nelerdir ve nasıl oluşur, ney sebep olur ile ilgili etkenler, sivilce sayısına, şiddetine göre ve tıbbi müdahale noktasında geciktirilme olduğunda artış göstermektedir. Sivilce izleri genellikle şiddetli kistik sivilceler ya da uzun süreli yüzeysel sivilce aktifliğinden oluşur. Bu noktada sorun yaşayan hastalara sivilce probleminde erken tedavi sürecinin önemini vurgulanmalıdır.
Erken tedavi edilen sivilceler, ciltteenflamatuar saldırı oranını azaltır ve cildin dış tabakasında meydana gelecek olan kalıcı zarar önlenmiş olur.Akne izlerini oluşturan ana sebeplerin belirlenmesi, sivilce ve yara izi gibi deride oluşan rahatsızlıkların doğru tedavi edilmelerini sağlamaktadır. Ciltteki sivilce izlerinin tedavisi bahis mevzu olduğunda oluşan yara izinin tipini belirlemek en önemli esastır. Çünkü yapılacak olan spesifik tedaviler bilinen bazı akne izleri tiplerinde doğru ve etkili sonucu vermektedir.
İnsanlarda en sıklıkla görülen akne skar tipi çoğunluklaboxcar, icepickskar ve Rolling skar izlerinin karışımı şeklinde olmaktadır. Akne izleri özellikleyanak, alın, çene çizgisi,burun ve sırtta oluşmaktadır. Skar derecesi çoğunlukla bireyler arasında farklılık göstermekte olup,bu farklılığın oluşmasında en çok akne izlerine tam olarak sebep olan faktörlerin tespiti de önemli olmaktadır.
Yaygın olarak bilinen adı çukur izleri olmaktadır. Derin ve dardır; böylesi oluşumlarda yara izinin açılması izin kendi tabanından daha geniş olup, “V” şeklinde oluşmaktadır.IcePick yani çukur izlerinin ciltte ne kadar derinlikte oluştuğu hakkında bilgi verebilmek için, bazen cildin yağ tabakasına ulaştığınısöyleyebiliriz. Bu derinlikte meydana gelen izler için lazerle yeniden yüzeylendirmeyöntemi, yara izinin derinde olmasından dolayı olumlu bir sonuç vermeyebilir. Lazer yöntemi yerine delme eksizyonu gibi daha etkili sonuçlar veren sivilce yara izi kaldırma tekniklerinden istifade edilebilir.
IcePick izlerine gore çok daha geniş olan Boxcar izlerinin, düz bir tabanı ve dikey sayılabilecek kenarları bulunmaktadır. Boxcar yara izlerien çok yanak bölgelerinde görülmektedir. Boxcar izlerinin tedavisinde en etkili yöntemler, lazer ile cilt yenileme ve sivilce yara izi kaldırma yöntemleri olmaktadır.
Halk arasında yuvarlak yara izleri olarakda bilinen yara izi tipidir. Rolling Scars tipi oluşumlar, cilt yüzeyini yağ tabakasına doğru gerdirerek yaranın cilt altında bantlaşmasını sağlamakta ve ciltte dalgalı bir görünüm oluşturmaktadır. Genel olarak skar dokusu bandından kurtulmak için çeşitli akne skargiderme yöntemleri uygulanmaktadır.Bu yöntemlerden en çok tercih edilenleri;
• Subcision
• Dermal iğneleme tedavileri
• Lazer yenileme
• Dermal dolgu maddelerini içerir.
Keloidtipi yara izleri kırmızı renkli olup, kabarık ve kaşıntılı olan izlerdir. Göğüs, çene hattı ve omuz üst kol gibi bölgeler genel olarak keloid oluşumuna yatkın bölgelerdir.Keloid tipi yara izleri için çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur;
• Botulinum toksini uygulaması
• Anti-enflamatuar enjeksiyonları
• Lazer tedavileri
Kahverengi sivilce izleri nelerdir ?
Cildinizdeki sivilceleriniz azaldıktan sonra sivilce çevresindeki alanın matlaştığını ya da karardığınıgörebilirsiniz. Renk değişikliğine, enflamatuar yanıtsebep olmaktadır ve koyu tenli insanlarda bu renk değişikliği daha belirgin olmaktadır. Meydana gelen bu akne lekeleri, iltihap sonrası oluşan hiperpigmentasyon (PIH) olarak da bilinmektedir. Ciltte oluşan PIH genellikle zamanla çözülmektedir, ama bazı durumlardainatçı olan PIH bir miktar kalabilir. Bu noktada imdadınıza bazı aydınlatıcı kremler işlemi hızlandırma adına yetişebilmektedir.
Lazer yöntemi ile pigment tedavisi daha dirençli durumlar için başka bir tedavi yöntemi olmaktadır. Deri yüzeyini daha fazla pigmentasyondan korumak adına düzenli olarak güneş kremi kullanmanızda da fayda olacağını aklınızdan çıkarmayınız.
Kırmızı sivilce izleri olarak bilinen izler, yaygın bir sivilce salgını ardından oluşan izlerdir. PIH gibi görülebilmekte olup, kırmızı renk oluşumları iltihaplanma tepkisi sebebiyle düz yamalar halinde de gözükebilmektedir. Akne lekelerinin bu görüntüsü, iltihap sonrası meydana geleneritem (PIE) olarak bilinmekte ve cilt rengi açık olan kişilerde çok daha yaygın olarak görülmektedir. Çoğu kırmızı sivilce vakaları kendiliğinden kaybolurken, siz her ihtimale karşı PIE kızarıklık giderici kremler ve oluşan kırmızı akne izleri için PulsedDyeLaseri de tercih edebilirsiniz.
Akne yara izi derecelendirme sistemi, akne şiddeti ve akne izi derecesi için yapılacak olan en uygun tedavi yöntemi hakkında en sağlıklı bilgileri vermeye yaramaktadır.
Derece 1: Çoğunlukla rengi kırmızı, kahverengi ya da beyaz olan düz izler. Uzaktan bile kolayca fark edilebilirler.
Derece 2: Ancak 50 cm’den daha kısa bir mesafede görebileceğiniz ve makyaj yapılarak bile kapatılabilen hafif akne oluşumlarıdır.
Derece 3:Akne Skar Derecelendirme Sistemi sayesinde tespit edilen ve 50 cm’den daha uzaktan görülebilen, traşlı sakal gölgesi ya da makyajlakapatılamayacak durumda olan orta dereceli yara izleridir. Cildi germek yara izini düzleştirir, örneğin daha derin yuvarlanma izleri, sığ boxcar izleri gibi.
Derece 4: Daha derin ve ciddi yara izleri olmaktadır. Bu izler cilt gerilerek tedavi edilemez, örneklendirecek olursak, derin boxcar izleri, keloidler ,buzlanma izleri gibi izler olmaktadırlar.
Sivilce izleri ve bu izlerin sebep olduğu cilt hasarına neden olan faktörler çoğunlukla kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Cildinizin yapısını, cildin rengini, daha önce uygulanan tedavi yöntemlerini ve spesifik yara izlerini dikkate almak çok önemlidir. Bütün bunlar dikkate alınarak yapılan bir tedavi yaklaşımı sivilce izlerinizin tedavisi için en doğru yönteminin bulunmasını kolaylaştıracaktır.
Siz Değerli Hastalarımızı Kliniğimize bekleriz.
Randevu ve İletişim için +90 535 976 66 16 Whatsapp +90 535 976 66 16 Nolu Telefondan Ulaşabilirsiniz
Dermatolog Uzm. Dr OYA ERMİŞ
Dermatoloji – Kozmetoloji
Sihirli Dokunuşlar İçin...