Vücutta kılcal damarların zamanla genişleyerek görünür bir hal alması,sağlık açısından çok ciddi bir sorun oluşturmasa da, görüntü bakımından rahatsız edebilmektedir. Lazerle kılcal damar tedavisi sayesindekılcal damarlardan kaynaklı hoş olmayan görüntünün giderilmesi oldukça başarılı bir şekilde sağlanmaktadır. Günümüz teknolojisi arasında gerçekten kılcal damar tedavisinde lazer yöntemi adeta çığı açan bir yöntem olmaktadır.
Toplumun ortalama %15 gibi bir oranında kılcal damar genişlemeleri görülmektedir. Özellikle cilt rengi açık olanlarda görülme olasılığı çok daha fazladır. Kılcal damarlarda meydana gelen bu genişlemeler, vücudun her tarafında görülebilmektedir.Özellikle yüz ve bacaklarda kılcal damar genişlemeleri karşımıza daha sık çıkmaktadır. İnsanın yüz kısmındaburun üstü, yanaklar ve burnun yan tarafları ile çene kısmı genişlemenin en çok yaşandığı bölgeler olmaktadır.
Lazerle kılcal damar tedavi yöntemi sayesinde aşağıda yazan nedenlerden dolayı oluşan problemlerin neredeyse tamamı giderilebilmektedir. Kuru bir cilde sahip olma, hassas cilt yapısı, uzun süre östrojen ve kortizon içeren ilaçların kullanımı, güneşin zararlı ışınlarına fazlaca maruz kalma, travmalar,aşırı alkol tüketimi, gebelik gibi durumlar kılcal damar genişlemelerine sebep olmaktadır. Bunlara ek olarak genetik yapı da bu tür damar genişlemelerine en önemli zemin hazırlayan etkenlerin başında yer almaktadır. Yukarıda saydıklarımızın haricinde;spideranjioma, telenjiektazi, rozasea (gül hastalığı), doğumlekesi olanportweinstain(şarap lekesi hastalığı) kılcal damar genişlemelerine sebep olan durumlardandır.
Kılcal damarlarında genişleme yaşayan birçok kişi, lazerle kılcal damar tedavisi nasıl yapılmaktasorusunun cevabını merak etmektedir. Bu tedavi yönteminde uygun dalga boyundaki yoğunlaştırılmış bir ışın demeti olan lazer ışını, vücuttaki kanın içerisinde bulunan oksihemoglobin isimli madde tarafından soğurulmaktadır. Tedavi esnasında gerçekleşen ışının bu tutulması-soğurulması esnasında istenilen ufak bir bölgede çok yüksek ısı oluşması ile kılcal damarın tahrip edilmesi sağlanır. Böylece damardan geriye kalan kısımlar, organizmanın kendi savunma mekanizması tarafından ortadan kaldırılmaktadır.
Günümüzde bu iş için tercih edilen lazerler diod lazer, Nd-Yag lazer ve bazı durumlarda IPL cihazları kullanılmaktadır. Lazer ile kılcal damar tedavisinde gerekli seans sayısı, vücuttaki damarların yaygınlığı ve durumu ile alakalıdır. Bazı durumlarda tek bir seans bile işinizi görebilirken bazen birkaç seans yapıldığı da olabilmektedir. Tedavi esnasında canınızı yakacak bir acı hissi duymamaktasınız, zaten çoğunlukla tedavi öncesilokal anesteziuygulamaya bile gerek kalmamaktadır. Tedavi sonrası hafif şişlik, hafif kızarıklık, nadiren kabuklanma olabilir. En önemlisi tedavi sonrası bölgenin güneşten korunması olmaktadır.
Size içinizi rahatlatacak bir haber verelim, lazer tedavi uygulaması sonrası kılcal damar genişlemeleri tekrar eder mi sorunuzun cevabı hayır etmez olmaktadır. Fakat burada şunun bilinmesi çok önemli olmaktadır, kılcal damar genişlemesine yol açan faktörler devam ettikçe aynı bölgenin farklı damarlarında yeni genişlemeler oluşabilecektir.
İnsanların özellikle yüz bölgesinde karşılaştıkları, bazen devücudun farklı bölgelerinde görülebilen kılcal damar genişleme problemi ciltte rahatsız edici kırmızımsı bir görünüm meydana getirmektedir.Lazerle kılcal damar tedavisi, sağlık açısından herhangi bir problem teşkil etmeyen kılcal damar genişlemelerinin oluşturduğu görüntüyü tedavi etme amaçlı tercih edilmektedir.
Genellikle tedavideNd:YAG türü lazer ışınları tercih edilmektedir. Nd:YAG (1064nm) lazer ışınları hemoglobin üzerine yoğunlaşarak etki eder. Kılcal damarları deforme ederek tedavi sürecini başlatır.
• Burun ve elmacık çevresinde kızarıklık
• Rozase / Gül hastalığı (Rozacea)
• Şarap lekesi (portwinestain)
Kılcal damar genişleme problemlerine sebep olan etkenler farklılık gösterebilmektedir. Eçok etkili olanlar ise; gebelik sonrası, genetik faktörler, alkol güneş ışınları ve öströjen fazlalığı olmaktadır.
Gül hastalığı rahatsızlığı cilt yüzeyine yakın kılcal damarlada meydana gelen genişleme sonucu cildin yüzeyinde yoğun kızarıklar oluşmasıdır. Lazer gül hastalığı tedavi yöntemi sayesinde, Rozaserahatsızlığın şiddetine bağlı olarak kişide oluşan özgüven eksikliği sorunu ortadan kaldırılmaktadır. Böylece kişinin yaşam kalitesini düşüren bu rahatsızlık ortadan kaldırılmış olmaktadır. Gül hastalığı rahatsızlığının tedavisinde birçok farklı yöntem tercih edilebilmektedir. Ağızdan alınan antibiyotikler, tropikal kremler velazer tedavi yöntemleribunlardan bazılarıdır. Lazerle yapılan, diğer tedavilere göre daha etkin ve kalıcı sonuçlar vermektedir.
Toplumda yaygın ad olarak doğum lekesi şeklinde bilinen şarap lekesi hastalığı, genellikle doğumdan hemen sonra baş göstermektedir. İlk başlarda pembemsi bir renkte olan, daha sonraki yaşlarda ise koyu kırmızı ve mor renge dönüşen bir rahatsızlıktır. Şarap lekesi rahatsızlığı lazerle tedavi yöntemi sonucunda büyük oranda giderilebilmektedir, fakat tedaviden % 100 olacak şekilde net bir sonuç almak mümkün olmamaktadır.Bu rahatsızlık türünde size tavsiyemiz tedaviye ne kadar erken yaşlarda başlarsanız o kadar iyi sonuç alınacağıdır.
Lazerle kılcal damar genişleme tedavi seans süresiortalama 15 - 30 dakikada tamamlanmaktadır. Rozase ve kılcal damar rahatsızlıklarında genelde 4 - 6 hafta aralıklarla 1 - 3 seans yeterli olurken, şarap lekesi tedavisi hastanın yaşına ve lekenin büyüklüğüne göre değişmekle birlikte hastanın görüntüden tatmin derecesi de etkili olmaktadır.
• Yapılan kılcal damar tedavisi sonrasında; cilt yüzeyinde hafif yanma, kızarıklık ve kabuk bağlama görülebilir.
• Özellikle ilk birkaç hafta tedavi yapılan bölgeyi, güneş ışığı ve solaryuma maruz bırakmamalısınız. Şayet güneş ışığından kaçınmak mümkün değilse kesinlikle yüksek faktörlü güneş koruyucu kremler kullanmanız sizin için çok faydalı olacaktır.
• Banyo yaparken suyun fazla sıcak olmamasına özen göstermelisiniz, mümkün mertebe bünyenin dayanabileceği en ılık sıcaklık seçilmelidir.
SIK SORULAN SORULAR
• Lazerle kılcal damar tedavisinde acı ya da ağrı hissedilir mi?
• Öncelikle şunu rahatlıkla söyleyebiliriz ki lazer kılcal damat tedavi sürecinde acı ya da ağrı hissetmezsiniz. Her ihtimale karşı ağrı eşiği düşük kişilere anestezik krem uygulaması yapılmaktadır.
• Bu tedavi yönteminde herhangi bir yan etkisi meydana gelir mi?
• Evet, lazerle kılcal damar tedavisi sonrasında geçici bir süreliğine ciltte tahriş, yanma, yara ve kabuk bağlama gibi istenmeyen durumlar oluşabilmektedir.
• Lazerle kılcal damar tedavisi kalıcı mıdır?
Yapılan uygulama tedavi etmeye yönelik olup, yapılan bölgede aynı rahatsızlığın tekrar baş gösterme olasılığı oldukça düşüktür.
Siz Değerli Hastalarımızı Kliniğimize bekleriz.
Randevu ve İletişim için +90 535 976 66 16 Whatsapp +90 535 976 66 16 Nolu Telefondan Ulaşabilirsiniz
Dermatolog Uzm. Dr OYA ERMİŞ
Dermatoloji – Kozmetoloji
Sihirli Dokunuşlar İçin...